Αστροφυσικοί ερευνούν την πιθανότητα ζωής κάτω από την επιφάνεια του Άρη

Παρόλο που δεν έχει εντοπιστεί ζωή στην επιφάνεια του Άρη μια μελέτη του αστροφυσικού και ερευνητικού επιστήμονα Dimitra Atri στο Center of Space Science του NYU Abu Dhabi βρήκε ότι οι συνθήκες κάτω από την επιφάνεια του θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Το υπέδαφός του που είναι λιγότερο τραχύ και έχει κάποια ίχνη νερού δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ. Σύμφωνα με τον Atri ο σταθερός βομβαρδισμός από κοσμική ακτινοβολία στην επιφάνεια του πλανήτη μπορεί να έχει δώσει την καταλυτική ενέργεια για οργανικές δραστηριότητες. Η κοσμική ακτινοβολία είναι ένα είδος ακτινοβολίας πολύ υψηλής ενέργειας αποτελούμενο κυρίως από πυρήνες διάφορων σωματιδίων και ταξιδεύουν με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός.

Ο Atri ερεύνησε το βιολογικό δυναμικό που προκαλείται από την κοσμική ακτινοβολία και τη χημική αστάθεια, οφειλόμενης στην ακτινοβολία, κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη και τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Υπάρχουν αποδείξεις ύπαρξης υγρού περιβάλλοντος κάτω από την επιφάνεια του Άρη και έτσι εγείρεται το ερώτημα για το αν το περιβάλλον κάτω από την επιφάνειά του θα ήταν κατάλληλο για να φιλοξενεί ζωή. Παλιότερα η ατμόσφαιρα του πλανήτη είχε σαν αποτέλεσμα δραστικές αλλαγές στο κλίμα του. Το νερό στην επιφάνειά του εξαφανίστηκε και συρρικνώθηκε σε περιορισμένα ποσά που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια με τη μορφή αλλάτων και πάγου. Η ζωή αν υπήρξε ποτέ στον Άρη θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής έκθεσης σε ακτινοβολία.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από αριθμητικά μοντέλα, δεδομένα από διαστημικές αποστολές και μελέτες από οικοσυστήματα σπηλαίων με μεγάλο βάθος ο Atri πρότεινε τρόπους με τους οποίους η ζωή στον Άρη αν υπήρξε μπορεί να επιβίωσε και ενδεχομένως να εντοπιστεί στην αποστολή ExoMars το 2022 από την Ευρωπαïκή Διαστημική Υπηρεσία και το Roscosmos. Εικάζει ότι η κοσμική ακτινοβολία η οποία μπορεί να διαπεράσει την επιφάνεια του εδάφους για πολλά μέτρα μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια από τις υπάρχουσες μορφές ζωής. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε παρόμοιας χημικής σύστασης και έκθεσης σε ακτινοβολία περιβάλλοντα στη γη.

«Η σκέψη ότι μορφές ζωής θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει ακόμη και 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Άρη είναι συναρπαστική» είπε ο Atri. «Όταν το rover Rozalind Franklin φτάσει στον Άρη το 2022 εξοπλισμένο με τρυπάνι κατάλληλο για το υπέδαφός του θα είναι σε θέση να εντοπίσει τη μικροβιακή ζωή ευελπιστώντας να παρέχει κάποια σημαντικά συμπεράσματα».

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x