Μέσα σε λίγες μέρες ανακοινώθηκαν δύο έργα, τα οποία, εάν ολοκληρωθούν, θα αποτελέσουν μια μεταμόρφωση για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γενικά. Η Δανία έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει ένα τεχνητό νησί για να λειτουργήσει ως βάση για εκατοντάδες γιγάντιες ανεμογεννήτριες, ενώ η Νότια Κορέα επενδύει 36 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου.
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια προσφέρει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των χερσαίων ανεμογεννητριών. Ο άνεμος είναι πιο σταθερός στη θάλασσα χωρίς να συναντά εμπόδια. Η μεταφορά των μερων των ανεμογεννητριών πραγματοποιείται με πλοίο κι έτσι αποτρέπονται οι περιορισμοί. Κατά συνέπεια, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι συνήθως μεγαλύτερα και μπορούν να δέχονται σταθερή ροή ανέμου στα ψηλότερα υψόμετρα, αφήνοντας πολύ μικρότερα κενά που πρέπει να καλυφθούν από ρυπογόνες πηγές.
Η Δανία ηγείται σε ολόκληρο το κόσμο στο ποσοστό ενέργειας που αντλεί από τον άνεμο. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό προήλθε από τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στο νερο, και τώρα η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει περαιτέρω, κατασκευάζοντας ένα τεχνητό νησί 120.000 τετραγωνικών μέτρων. Το νησί θα συνορεύει με τρεις πλευρές από ένα θαλάσσιο τείχος, ενώ το τέταρτο θα παρέχει ένα ασφαλές λιμάνι για σκάφη που θα εξυπηρετούν τους στροβίλους που βρίσκονται γύρω από αυτό. Το έργο θα μοιραστεί σε 51/49 μεταξύ της δανικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών εταιρειών.

«Ο ενεργειακός κόμβος στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στη δανική ιστορία. Θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του τεράστιου δυναμικού για τον ευρωπαϊκό υπεράκτιο άνεμο. ” δήλωσε ο υπουργός Κλίματος της Δανίας, Dan Jørgensen.
Μαζί με έναν μικρότερο κόμβο που πρόκειται να κατασκευαστεί στα ανατολικά της Δανίας, το νησί αναμένεται να υποστηρίξει 5 gigawatts νέου υπεράκτιου ανέμου στην πρώτη φάση του – τέσσερις φορές περισσότερο από το σημερινό μεγαλύτερο αιολικό πάρκο.
Σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, τόσο στη στεριά όσο και στη θαλασσα, το έργο θα μετατρέψει τη Δανία σε καθαρό εξαγωγέα καθαρής ενέργειας στους γείτονές της. Η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει το 2026.
Στη Νότια Κορέα το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο
Στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας για φιλοπεριβαλλοντική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας, η Νότια Κορέα παρουσίασε σχέδιο 48,5 τρισεκατομμυρίων γουόν (36 δισ. ευρώ) για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου του κόσμου μέχρι το 2030.
Το πρότζεκτ είναι κύριο στοιχείο της «Πράσινης Νέας Συμφωνίας» που παρουσίασε ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.
«Με αυτό το σχέδιο επιταχύνουμε τη φιλοπεριβαλλοντική ενεργειακή μετάβαση και τις προσπάθειες για ουδετερότητα άνθρακα» είπε ο Μουν σε εκδήλωση για την υπογραφή των συμβολαίων στην παράκτια πόλη του Σινάν στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, μέγιστης ονομαστικής ισχύος 8,2 gigawatt, η οποία σύμφωνα με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους αντιστοιχεί σε έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες. Θα προσφέρει μείωση στις εκπομπές άνθρακα που ισοδυναμούν με τη φύτευση 71 εκατομμυρίων πεύκων, είπαν.
Το πρότζεκτ θα δημιουργήσει 5.600 νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει την Νότια Κορέα να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών συστημάτων από το 1,67 GW σήμερα στα 16,5 GW to 2030.
Σύμφωνα με το Reuters, στο έργο θα συμμετάσχει μια πληθώρα εταιρειών όπως οι Korea Electric Power Corp, SK E&S, Hanwha Engineering & Construction Corp, Doosan Heavy Industries & Construction Co., CS Wind Corp και Samkang M&T Co.