Νέο ρομπότ της Toyota έρχεται ως οικιακός βοηθός

Η Toyota πρόσφατα παρουσίασε ένα εντυπωσιακό όραμα για το μέλλον της ρομποτικής οικιακής χρήσης, μέσω του Toyota Research Institute (TRI). Ένα από τα πλεονεκτήματα της αποκάλυψης αυτής είναι ότι το νέο ρομπότ θα κρέμεται από την οροφή σαν ρόπαλο, ενώ εκτελεί μικροδουλειές για τους ηλικιωμένους.

Ο πληθυσμός της Γης γερνά γρήγορα και τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 65 ετών θα υπερδιπλασιαστεί λόγω του υψηλότερου προσδόκιμου ζωής. Η δυσκολία εύρεσης πόρων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων από πολλές χώρες είναι αυξημένη. Έτσι, η Toyota προκειμένου να επιτρέπεται σε περισσότερους ηλικιωμένους ανθρώπους να αποφεύγουν να πάνε σε κέντρα φροντίδας, την ώθησε στην δημιουργία των πρωτότυπων αυτών ρομπότ.

Αυτά τα νέα ρομπότ που δοκιμάστηκαν σε εργαστήρια της Toyota στη Καλιφόρνια και είναι κατασκευασμένα από έναν ατσάλινο σκελετό που είναι σε θέση να ολοκληρώσει εργασίες, όπως καθαρισμός και φόρτωση του πλυντηρίου πιάτων.

Η σύλληψη αυτής της πρωτοποριακής ιδέας επήλθε μετά την επίσκεψη ερευνητών σε σπίτια ηλικιωμένων στη Ιαπωνία όπου τα {κανονικά} ρομπότ θα καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο δάπεδο. Η κατασκευή νέων σπιτιών με ρομπότ από τα θεμέλια του, θα δημιουργούσε τα δικά της προβλήματα, φυσικά, αλλά ο ίδιος ο σχεδιασμός επιλύει ορισμένα προβλήματα.

«Τι γίνεται αν, αντί να χρειαστεί ένα ρομπότ για να πλοηγηθεί σε ένα ‘ακατάστατο’ πάτωμα, να μπορούσε να ταξιδέψει στην οροφή και να βγει εκτός πορείας όταν δεν είναι απαραίτητο;» δήλωσε ο Dan Helmick, συνιδρυτής της ρομποτικής στο Toyota Research Institute (TRI), κατά τη διάρκεια μιας εικονικής παρουσίασης. Το TRI ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2015 με επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Εκτός από το ατσάλινο ρομπότ , η TRI παρουσίασε επίσης μια «μαλακή λαβή φούσκας» που χρησιμοποιεί μαξιλάρια γεμάτα αέρα για να αρπάξει απαλά μια ποικιλία αντικειμένων και ένα κινητό ρομπότ στο δάπεδο με τις ίδιες βασικές δυνατότητες με το ρομπότ-ρόπαλο. Οι ερευνητές του ινστιτούτου έδειξαν επίσης πώς χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να εκπαιδεύσουν αυτά τα μηχανήματα. Οι άνθρωποι εκτελούν τις επιθυμητές ενέργειες, όπως σκουπίζοντας ένα τραπέζι, χρησιμοποιώντας ελεγκτές VR και αυτές οι κινήσεις προγραμματίζονται στη συνέχεια στα ρομπότ. Ορισμένες εταιρείες ρομποτικής χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του προγραμματισμού φυσικών κινήσεων σε μηχανήματα.

Το ερευνητικό ινστιτούτο αποκάλυψε επίσης,ένα ρομπότ με βάση στο πάτωμα για πλύσιμο πιάτων με πλαστικές λαβές.

Η Toyota δεν έχει άμεσα σχέδια να εμπορευματοποιήσει αυτά τα bots καθώς είναι πολύ απλά πρωτότυπα. «Τα ρομπότ που βλέπετε σήμερα είναι πρωτότυπα για να επιταχύνουν την έρευνά μας, αλλά δεν πρόκειται να μετατραπούν σε προϊόντα σύντομα», δήλωσε ο Max Bajracharya, αντιπρόεδρος της ρομποτικής στο TRI, σύμφωνα με μια έκθεση της TechRepublic.

Στην πραγματικότητα, η TRI λέει ότι η έρευνά τους για τη ρομποτική καθοδηγείται από την ιαπωνική ιδέα Ikigai (μια ιαπωνική έννοια που σημαίνει «ένας λόγος ύπαρξης»), την ιδέα ότι η ζωή κάθε ατόμου πρέπει να έχει νόημα και σκοπό.

Οι μελέτες του Ikigai μάς διδάσκουν ότι αισθανόμαστε περισσότερο ικανοποιημένοι όταν στη ζωή μας ενσωματώνεται η εργασία που αγαπάμε και η οποία βοηθά την κοινωνία“, εξήγησε ο Gill Pratt, Διευθύνων Σύμβουλος της TRI και Επικεφαλής Επιστήμονας της Toyota Motor Corporation (TMC).

«Για να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να επιτύχουν το δικό τους Ikigai, η TRI επιδιώκει νέες μορφές ”αυτοματισμού με ανθρώπινη πινελιά”(γνωστή ως «Jidoka» στο Toyota Production System) για να αναπτύξει δυνατότητες που ενισχύουν, αντί να αντικαθιστούν, την ανθρώπινη ικανότητα με το στόχο να φέρει βαθιά ευτυχία και ικανοποίηση σε όλους τους ανθρώπους », συνέχισε ο Pratt σε μια δήλωση του στο IEEE Spectrum.

Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εικονικής παρουσίασης 360 μοιρών παρακάτω:

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x