Ο καρκίνος είναι μια πολύ ύπουλη ασθένεια που επηρεάζει πολλά είδη του ζωικού βασιλείου και από την οποία πολύ λίγα ζώα γλιτώνουν. Είναι επίσης και μια ασθένεια που προσβάλει και τους σκύλους. Ίσως όμως το αγαπημένο μας κατοικίδιο να είναι και αυτό που θα μας σώσει από αυτή την ασθένεια.
Ερευνητές ανακάλυψαν κάποια γονίδια που συνδέονται με ένα σπάνιο είδος καρκίνου στους σκύλους. Αυτή η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτό το είδος καρκίνου εκδηλώνεται στους ανθρώπους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα PLOS One. Στην έρευνα οι επιστήμονες εντόπισαν 2 γενετικούς παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη σαρκώματος στα Λειότριχα Ριτρίβερ, ένα σπάνιο είδος καρκίνου στο αίμα. Τα Λειότριχα Ριτρίβερ χαρακτηρίζονται για την ενεργητικότητά τους και το στιλπνό τρίχωμά τους. Οι γενετικοί παράγοντες είναι 2 συγκεκριμένα σημεία σε ένα χρωμόσωμα γνωστά ως CFA5 και CFA19. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το CFA19 δεν είχε συσχετιστεί με ανάπτυξη καρκίνου προηγουμένως. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι το CFA5 συνδέεται με το ρίσκο ανάπτυξης και 2 άλλων τύπων καρκίνου, του αγγειοσαρκώματος και του λεμφώματος των Β κυττάρων.
Οι ερευνητές μελέτησαν συγκεκριμένα αυτή την ράτσα σκύλου γιατί εκδηλώνει πιο συχνά αυτό το είδος καρκίνου σε σχέση με τις άλλες ράτσες. Το 20% των Λειότριχων Ριτρίβερ εκδηλώνουν αυτή τη νόσο. Οι άνθρωποι διασταύρωναν επιλεκτικά τα ριτρίβερ ώστε να πετύχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το μήκος του ρύγχους τους. Ωστόσο άθελά τους αυξήθηκαν με αυτόν τον τρόπο τα γονίδια που σχετίζονταν με τον καρκίνο. Γνωρίζοντας τα γονίδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη του σαρκώματος οι επιστήμονες θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα γονιδιακό τεστ που να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει ο σκύλος αυτή την πάθηση.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι σκύλοι είναι ιδανικοί για να μελετήσουν τον καρκίνο. Αυτό συμβαίνει επειδή και στους σκύλους και στους ανθρώπους ο καρκίνος παρουσιάζεται με παρόμοιο τρόπο και οι ασφαλείς θεραπείες για τους σκύλους συνήθως δουλεύουν καλά και σε ανθρώπους. Επίσης είναι εύκολο να μελετηθούν οι ασθένειες που οφείλονται σε γονίδια στους σκύλους επειδή η ζωή ενός σκύλου είναι μικρή και επειδή η επιλεκτική αναπαραγωγή μειώνει την ποικιλία των γονιδίων της ράτσας. Ακόμη οι ερευνητές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο είδος σαρκώματος είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί επειδή η διάγνωσή του γίνετε αρκετά αργά. Παρόλα αυτά εφόσον οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν την γονιδιακή προέλευση του καρκίνου του αίματος στους σκύλους υπάρχει ελπίδα και για έρευνα στους ανθρώπους. Τώρα εφόσον έχουν εντοπιστεί στα σκυλιά τα γονίδια που αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο, θα μπορούσαν να εντοπιστούν και στους ανθρώπους τα αντίστοιχα γονίδια για να κατασκευαστεί μια θεραπεία.
Η κατανόηση των γονιδίων που οδηγούν σε αυτή τη νόσο μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες που μπλοκάρουν την εξέλιξη του καρκίνου στοχεύοντας σε αυτά τα γονίδια ή στις διόδους μέσω των οποίων λειτουργούν. Σε αντάλλαγμα μπορούμε και εμείς οι άνθρωποι να προσφέρουμε όφελος στα σκυλιά. Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ερευνούν θεραπείες σε σκυλιά με καρκίνο οι οποίες εφαρμόζονταν σε ανθρώπους προηγουμένως.