Ένα τεράστιο αστέρι εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος και οι αστρονόμοι δεν ξέρουν γιατί

Ένα πράγματα που δεν θα πιστεύατε ότι μπορεί να χάσετε είναι ένα άστρο, και πόσο μάλλον ένα άστρο 100 φόρες μεγαλύτερο από τον ήλιο μας. Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν συνειδητοποίησαν ότι ένα τεράστιο αστέρι έχει εξαφανιστεί από το πουθενά, χωρίς φαινομενικά καμία εξήγηση.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας την Τρίτη, οι αστρονόμοι έκαναν check σε ένα γιγαντιαίο αστέρι, με το παρατσούκλι νάνος Kinman, στον γαλαξία PHL 293B, 75 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η ομάδα ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον χαμηλής μεταλλικότητας του PHL 293B και περίμενε να δει τον Kinman να λάμπει.

Αλλά το αστέρι είχε εξαφανιστεί.

Το αστέρι δεν λάμπει πλέον στον γαλαξία. Πράγματι, δεν λάμπει τίποτα καθόλου, απλά … έχει εξαφανιστεί. Παρόλο που το είδαμε πρόσφατα το 2011, όταν η ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε το όργανο ESPRESSO στο τηλεσκόπιο της Χιλής, δεν μπόρεσαν να βρουν το αστέρι. Χρησιμοποιώντας ένα πρόσθετο όργανο που ονομάζεται X-Shooter για να εξακριβώσει που είχε πάει το αστέρι, η ομάδα δεν μπόρεσε να το βρει ξανά.

Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το αστέρι είχε γίνει σουπερνόβα, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνισή του. Ως εκ τούτου, το ερώτημα παραμένει: Τι συνέβη με το αστέρι;

Υπάρχουν δύο υποθέσεις: Είτε το αστέρι είναι ακόμα εκεί, αλλά το φως του είναι πολύ πιο σκοτεινό και κρύβεται από ένα σκονισμένο σύννεφο συντριμμάτων, ή το αστέρι «ρουφήχτηκε από μια τεράστια μαύρη τρύπα χωρίς την παραγωγή ενός φωτεινού σουπερνόβα»

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για μια τέτοια απροσδόκητη απουσία είναι εκτεταμένες – ειδικά όταν εξετάζετε εάν αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει συχνότερα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andrew Allan, δήλωσε στο Vice ότι σκοπεύουν να εξετάσουν τον νάνο Kinman με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, σε μια προσπάθεια να βρουν αποδείξεις για την εξαφάνιση του αστεριού.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x