Ανακαλύφθηκε πλανήτης στο μέγεθος του Δία που δεν έχει νέφη

Αστρονόμοι του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard & Smithsonian εντόπισαν τον πρώτο γίγαντα πλανήτη, σαν το Δία, που δεν παρουσιάζει νέφη ή ομίχλη στην παρατηρήσιμη ατμόσφαιρά του. Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Letters. Ο πλανήτης ονομάζεται WASP-62b και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2012 από την Wide Angle Search for Planets (WASP). Παρόλα αυτά η ατμόσφαιρά του μελετήθηκε πρόσφατα πιο προσεκτικά.

Γνωστός και ως «καυτός Δίας» ο WASP-62b βρίσκεται 575 έτη φωτός μακριά και έχει τη μισή μάζα από αυτή του πλανήτη Δία. Ωστόσο ο Δίας εκτελεί μια περιφορά γύρω από τον  Ήλιο κάθε 12 χρόνια ενώ ο WASP-62b χρειάζεται μόνο 4,5 μέρες για να κάνει μια περιφορά γύρω από το άστρο του. Η απόστασή του από το άστρο του είναι τόσο κοντινή με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του να είναι εξαιρετικά υψηλή. Ως εκ τούτου οι επιστήμονες δικαίως τον ονόμασαν «καυτό Δία».

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble ο Munazza Alam, απόφοιτος του Κέντρου Αστροφυσικής και επικεφαλής στην έρευνα , συνέλλεξε δεδομένα και παρατηρήσεις του πλανήτη χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται φασματοσκοπία. Η φασματοσκοπία είναι η μελέτη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας η οποία βοηθά στην εύρεση χημικών στοιχείων. Ο Alam παρακολούθησε τον πλανήτη καθώς πέρασε μπροστά από το άστρο του 3 φορές, κάνοντας παρατηρήσεις που μπορούν να δείξουν την παρουσία νατρίου και καλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Παρότι δεν υπήρχαν στοιχεία παρουσίας καλίου, η ύπαρξη νατρίου ήταν ξεκάθαρη. Η ομάδα των αστρονόμων βρήκε στα δεδομένα τους την πλήρη υπογραφή του νατρίου. Σύννεφα ή ομίχλη στη ατμόσφαιρα του WASP-62b θα σκοτείνιαζαν την πλήρη υπογραφή του νατρίου και οι αστρονόμοι θα έβρισκαν μόνο μερικά υποδείγματα της ύπαρξής του. Σύμφωνα με τον Alam αυτό είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο πλανήτης είναι καθαρός από νέφη και ομίχλη στην ατμόσφαιρά του.
Οι πλανήτες που δεν έχουν καθόλου νέφη είναι πάρα πολύ σπάνιοι. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι μόνο το 7% των εξωπλανητών έχουν καθαρές ατμόσφαιρες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Για παράδειγμα ο πρώτος και μοναδικός εξωπλανητης με καθαρή ατμόσφαιρα ανακαλύφθηκε το 2018. Ονομάστηκε WASP-96b και έχει το μέγεθος του Κρόνου.

Οι Επιστήμονες πιστεύουν ότι μελετώντας τους εξωπλανήτες που δεν έχουν ατμόσφαιρα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς διαμορφώνονται. «Η σπανιότητά τους δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει ή ότι σχηματίζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ο άλλοι πλανήτες», αναφέρει ο Alam. Σε πλανήτες με καθαρές ατμόσφαιρες είναι επίσης πιο εύκολο να μελετηθεί η χημική σύσταση του πλανήτη, που μπορεί να βοηθήσει στο να καταλάβουν οι επιστήμονες από τι είναι φτιαγμένος ένας πλανήτης.

Με την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ που θα γίνει μέσα στη φετινή χρονιά η ομάδα των αστρονόμων ελπίζει ότι θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να κατανοήσει καλύτερα τον WASP-62b. Οι πιο εξελιγμένη τεχνολογία του τηλεσκοπίου, όπως η μεγαλύτερη ανάλυση και η καλύτερη ακρίβεια, θα βοηθήσει στην πιο επιμελή ανάλυση της ατμόσφαιρας για την έρευνα περισσότερων χημικών στοιχείων, όπως είναι το πυρίτιο.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x