Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν ακτίνες Χ στον Ουρανό

Η NASA εντόπισε για πρώτη φορά ίχνη ακτίνων Χ από τον Ουρανό χάρη στο Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ, Chandra. Ο έβδομος πλανήτης του ηλιακού συστήματος που κατατάσσεται μαζί με τον Ποσειδώνα ως οι παγωμένοι γίγαντες, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν οι μόνοι δύο πλανήτες από τους οποίους δεν είχαν εντοπιστεί ακτίνες Χ.

Σε νέο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Space Physics, εξετάζονται τρεις παρατηρήσεις που έκανε το Chandra τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ένα στις 7 Αυγούστου του 2002 και δύο στις 11 και 12 Νοεμβρίου του 2017. Η ανίχνευση έγινε εμφανής μόνο όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν πρόσφατα. Οι παλαιότερες παρατηρήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ένα σήμα, ένα σήμα που ίσως και να είναι μια αναλαμπή.

Τρεις παρατηρήσεις σαφές και δεν είναι πολλές, αλλά παρέχουν μια νέα εικόνα για τον Ουρανό. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι οι περισσότερες από τις ακτίνες Χ που εντόπισαν δεν προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον Ουρανό, αλλά κάποιες μπορεί. Η κύρια πηγή αυτού του φωτός δεν είναι άλλη από τον Ήλιο. Ακριβώς όπως η ατμόσφαιρα της Γης διασκορπίζει το ορατό φως, έτσι και η ατμόσφαιρα των γιγαντιαίων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, διασκορπίζουν τις ακτίνες Χ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ίδια διαδικασία συμβαίνει και στον Ουρανό. Αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι περισσότερο. Υπάρχουν υποδείξεις ότι ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρατηρούνται δεν διασκορπίζονται απλώς από τον Ήλιο, αλλά παράγονται από τον ίδιο τον πλανήτη.

Μια πιθανή πηγή θα μπορούσε να είναι οι δακτύλιοι του Ουρανού. Αν και δεν είναι τόσο θεαματικοί όσο του Κρόνου, υπάρχουν.

Η εναλλακτική λύση είναι να αύρες. Αν και δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός πίσω από τις αύρες του Ουρανού. Θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη ένδειξη για την καλύτερη κατανόηση αυτού του μυστηριώδους πλανήτη.

Ο Ουρανός είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων στόχος για παρατηρήσεις ακτίνων Χ λόγω των ασυνήθιστων προσανατολισμών του άξονα περιστροφής και του μαγνητικού πεδίου. Ενώ οι άξονες περιστροφής και μαγνητικού πεδίου των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος είναι σχεδόν κάθετοι στο επίπεδο της τροχιάς τους, ο άξονας περιστροφής του Ουρανού είναι σχεδόν παράλληλος με τη διαδρομή του γύρω από τον Ήλιο. Επιπλέον, ενώ ο Ουρανός έχει κλίση στο πλάι του, το μαγνητικό πεδίο του έχει κλίση με διαφορετική ποσότητα και αντισταθμίζεται από το κέντρο του πλανήτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα περίπλοκες και μεταβλητές αύρες. Ο προσδιορισμός των πηγών των ακτίνων X από τον Ουρανό θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα πόσο πιο εξωτικά αντικείμενα στο διάστημα, όπως οι αυξανόμενες μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων, εκπέμπουν ακτίνες Χ.

Θα χρειαστούν περισσότερες παρατηρήσεις για να καταλάβουμε από πού προέρχονται ακριβώς οι ακτίνες Χ από τον Ουρανό.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x