Η μαζική εξαφάνιση των ειδών της Δεβόνιας περιόδου ίσως οφείλεται σε σουπερνόβα

Η γη πριν από 359 εκατομμύρια χρόνια έζησε μία από τις χειρότερες εξαφανίσεις των ειδών της η οποία ενδεχομένως να προκλήθηκε από μια σειρά από εκρήξεις σουπερνόβα σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόι. Η απόσταση από τη γη όπου διαδραματίστηκες το γεγονός δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 35 έτη φωτός.

Στη γη έχουν συμβεί πολλές φορές καταστροφικά γεγονότα. Η τελευταία μεγαλύτερη αφάνιση των ειδών της ήταν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια όπου εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι αλλά ευνοήθηκαν από αυτήν τα θηλαστικά. Ωστόσο αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά προηγούμενων μεγάλων εξαφανίσεων που βίωσαν οι οργανισμοί στη γη. Μία από τις μεγαλύτερες έγινε ανάμεσα στην Δεβόνια και στην λιθανθρακοφόρο περίοδο.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για την αιτία της εξαφάνισης. Για την εξαφάνιση των δεινόσαυρων υπάρχουν αποδείξεις ότι οφείλεται σε πτώση αστεροειδούς αλλά για αυτήν την εξαφάνιση δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρα στοιχεία που να υποδηλώνουν την αιτία της. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι προτείνουν σαν αιτία την έκρηξη ενός σουπερνόβα βασιζόμενοι σε απολιθώματα φυτών που έχουν σημάδια έκθεση σε πολύ μεγάλη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας. Το όζον στην ατμόσφαιρα της γης εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Το γεγονός ότι τα απολιθώματα εκτέθηκαν σε πολύ μεγαλύτερη υπεριώδη ακτινοβολία δείχνει ότι το στρώμα όζοντος πρέπει να ήταν μειωμένο. Υπάρχουν πολλές γεωλογικές διεργασίες που θα μπορούσαν να αδυνατίσουν το στρώμα του όζοντος αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο το όζον να δέχτηκε κάποιο πλήγμα από το διάστημα.

Μία έντονη εκπομπή ακτινοβολίας από ένα κοντινό σουπερνόβα μπορεί να καταστρέψει το όζον της ατμόσφαιρας αφήνοντας τη γη εκτεθειμένη στην υπεριώδη ακτονοβολία που δέχεται από τον ήλιο. Αυτό θα ήταν θανατηφόρο για τους έμβιους οργανισμούς στη γη. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μία έκρηξη σουπερνόβα έως και 65 έτη φωτός μακριά θα μπορούσε να καταστείλει το στρώμα του όζοντος για 100000 χρόνια. Πολλά αστέρια βρίσκονται σε συστάδες με άλλα αστέρια και αν είναι αρκετά μεγάλα μπορεί να οδηγηθούν σε έκρηξη σουπερνόβα σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα το ένα με το άλλο. Έτσι η ιδέα ότι η μαζική εξαφάνιση οφείλεται σε σειρά από σουπερνόβα δεν είναι καθόλου περίεργη. Το επόμενο βήμα στην απόδειξη αυτής της υπόθεσης είναι η εύρεση του ραδιενεργού στοιχείου πλουτώνιο-244 στα απολιθώματα. Αυτό είναι ένα χημικό στοιχείο που δεν παράγεται με φυσικό τρόπο στη γη και ο μόνος τρόπος να υπάρχει στα απολιθώματα είναι να το έφερε κάποια έκρηξη σουπερνόβα. Το θετικό συμπέρασμα είναι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ότι ένα σουπερνοβα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή μας. Το κοντινότερο υποψήφιο αστέρι για να γίνει σουπερνόβα είναι ο Μπετελγκέζ που βρίσκεται στην ασφαλή απόσταση των εξακοσίων ετών φωτός από τη γη.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x