Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιδεινώθηκαν σε σχέση με πέρυσι

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έφτασαν σε καταστροφικά νέα επίπεδα το 2020, δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες της NASA. Το διαστημικό πρακτορείο ανέπτυξε ένα νέο εργαλείο για την παρακολούθηση πυρκαγιών από το διάστημα αφού ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας υπέστη ένα ρεκόρ έτος πυρκαγιών το 2019.

Οι εξειδικευμένοι αισθητήρες στους δορυφόρους συλλέγουν ορατές και υπέρυθρες εικόνες, τις οποίες χρησιμοποιεί η NASA για να ανιχνεύσει θερμικές ανωμαλίες – βασικά σημεία πρόσβασης που προκαλούνται από φωτιά. Οι δορυφόροι του βρήκαν 1,4 εκατομμύρια από αυτές τις ανωμαλίες στο Νότιο Αμαζόνιο πέρυσι, σε σύγκριση με 1,1 εκατομμύρια το 2019.

“Η δραστηριότητα πυρκαγιάς αυξήθηκε σημαντικά το 2020”, δήλωσε ο Douglas Morton, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοσφαιρικών Επιστημών στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσης Goddard της NASA. “Οι επιπτώσεις αυτών των ειδών πυρκαγιάς μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες” συμπλήρωσε.

Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την αποψίλωση των δασών αυξήθηκαν κατά 23% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτές οι πυρκαγιές ξεκινούν σκόπιμα για να καθαρίσουν τμήματα του τροπικού δάσους ώστε να δημιουργηθεί χώρος για εκτροφή βοοειδών. Αυτός ήταν και ο κύριος ένοχος πίσω από καταστροφικές πυρκαγιές το 2019, όταν η αποψίλωση των δασών στη χώρα έφτασε στο ύψος των 11 ετών.

Υπήρξε μια απότομη άνοδο 60 τοις εκατό στο πιο καταστροφικό είδος πυρκαγιάς: ανεξέλεγκτες υπόγειες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν από μια φλόγα που θα μπορούσε να είχε προκληθεί σκόπιμα. Οι μεγάλες πυρκαγιές δεν είναι φυσικές στο υγρό έδαφος του Αμαζονίου. Σε ένα τυπικό έτος, οι πυρκαγιές είναι κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα των ανθρώπινων πράξεων. Ωστόσο, φέτος, οι ξηρότερες συνθήκες στο νοτιοανατολικό Αμαζόνιο διευκόλυναν τις ανθρωπογενείς πυρκαγιές να διαφύγουν σε μέρη του τροπικού δάσους που δεν είχαν καθαριστεί.

«Ως αποτέλεσμα, η κλίμακα των πυρκαγιών σε αυτήν την περιοχή ήταν εξαιρετικά καταστροφική», δήλωσε ο Morton.

Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο ανησυχητικοί λαμβάνοντας υπόψη πόσο άσχημα ήταν ήδη το 2019. Εκείνη τη χρονιά, η Βραζιλία υπέστη άλμα πάνω από 80 τοις εκατό στον αριθμό των πυρκαγιών σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της χώρας (INPE). Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro οι καταστροφές στον Αμαζόνιο έχουν κορυφωθεί. Η NASA διαπίστωσε ότι οι αυτόχθονες περιοχές είδαν λιγότερες πυρκαγιές σε σύγκριση με άλλες περιοχές χωρίς προστασία.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x