Πώς μοιάζει ο πυρήνας του Ήλιου;

Ο Ήλιος βρίσκεται περίπου 148 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη και εμείς αναρωτιόμαστε πως να μοιάζει ο πυρήνας του λαμπρότερου άστρου του ηλιακού μας συστήματος.

Η επιφάνεια του αγγίζει τους 5.700 βαθμούς Κελσίου και το φως είναι τόσο λαμπερό που σε τυφλώνει. Καθώς κοιτάζουμε πιο κοντά, η επιφάνεια φαίνεται να φουσκώνει, όπως το βραστό νερό. Μερικές από τις φυσαλίδες φαίνονται πιο σκούρες από τις άλλες. Οι πιο σκοτεινές φυσαλίδες είναι ελαφρώς πιο κρύες από τις υπόλοιπες, αλλά κάθε εκατοστό της επιφάνειας εξακολουθεί να είναι ζεστό.

Από ζώνη σε ζώνη

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας, βουτώντας σε μια από αυτές τις γιγαντιαίες φυσαλίδες στην επιφάνεια και κατευθυνόμαστε προς την πρώτη μας στάση: τη ζώνη μεταφοράς.

Μας περιβάλλει ένα ζεστό υγρό που ονομάζεται πλάσμα, γεμάτο με φυσαλίδες από τη συνεχή κίνηση των καυτών αερίων να αυξάνονται και τα δροσερά αέρια να πέφτουν. Οι φυσαλίδες κινούνται, αναπτύσσονται και συρρικνώνονται.

Αφού ταξιδέψαμε για 200.000 χιλιόμετρα (δηλαδή περίπου 15 φορές το πλάτος ολόκληρης της Γης!) . Έχουμε φτάσει στη δεύτερη στάση μας, τη ζώνη ακτινοβολίας.

Αυτό το μέρος του Ήλιου είναι ακόμη πιο ζεστό, περίπου 2 εκατομμύρια βαθμοί. Αν μπορούσαμε να δούμε μεμονωμένα σωματίδια φωτός, που ονομάζονται φωτόνια, θα τα βλέπαμε να αναπηδούν μεταξύ των μικροσκοπικών σωματιδίων, που ονομάζονται άτομα, που αποτελούν το πλάσμα.

Αυτά αναπηδούν προς τα εμπρός και προς τα πίσω και από πλευρά σε πλευρά αποτελούν χορό που οι επιστήμονες αποκαλούν «τυχαία κίνηση».

Το πλάσμα γίνεται πυκνότερο από το χρυσό και οι θερμοκρασίες ανέρχονται στους 15 εκατομμύρια βαθμούς! Φτάσαμε σχεδόν στην τελική στάση της περιοδείας μας, τον πυρήνα του Ήλιου.

Καλώς ήλθατε στον πυρήνα

Ο πυρήνας του Ήλιου φιλοξενεί δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια άτομα υδρογόνου, το ελαφρύτερο στοιχείο του σύμπαντος. Η τεράστια πίεση και η θερμότητα σπρώχνουν αυτά τα άτομα τόσο κοντά το ένα στο άλλο που συμπιέζονται μαζί για να δημιουργήσουν νέα, βαρύτερα άτομα.

Αυτό ονομάζεται πυρηνική σύντηξη. Τα άτομα υδρογόνου που μαζεύονται μαζί σχηματίζουν μια εντελώς διαφορετική ουσία που ονομάζεται ήλιο.

Τώρα που είμαστε στον πυρήνα του Ήλιου, πώς μοιάζει πραγματικά; Δεν είναι μόνο όλα φωτεινά, αλλά μπορεί να έχει και ένα ροζ χρώμα!

Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι πώς μοιάζει ο πυρήνας στα ανθρώπινα μάτια, αλλά έχουμε δει σε εργαστήρια εδώ στη Γη ότι το πλάσμα υδρογόνου έχει ροζ λάμψη. Έτσι μπορούμε να κάνουμε μια πεπειραμένη εικασία ότι το πλάσμα υδρογόνου στον πυρήνα του Ήλιου θα μοιάζει με το ίδιο.

Όταν τα άτομα συγχωνεύονται, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας με τη μορφή φωτός. Το φως κινείται προς τα πάνω μέσω του πυρήνα, στη ζώνη ακτινοβολίας όπου αναπηδά, έως ότου τελικά φτάσει στη ζώνη μεταφοράς. Στη συνέχεια, το φως ταξιδεύει μέχρι την επιφάνεια του Ήλιου μέσω τεράστιων φυσαλίδων πλάσματος και από την επιφάνεια είναι ελεύθερο να ταξιδεύει χωρίς διακοπή στον ουρανό.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε το πιο ζεστό μέρος στο ηλιακό μας σύστημα και να επιστρέψουμε στη Γη. Το ταξίδι μας, μας πήγε 700.000 χιλιόμετρα βαθιά στο εσωτερικό του Ήλιου, περνώντας από τις φυσαλίδες της ζώνης μεταφοράς, μέσω των δισεκατομμυρίων ακτίνων φωτός στην ακτινοβολούμενη ζώνη και στον μυστηριώδη πυρήνα σύντηξης ατόμων.

Γνωρίζουμε τώρα ότι το φως που βλέπουμε δημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, στο πιο ζεστό μέρος του ηλιακού συστήματος!

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x