Σέλας ένα εντυπωσιακό κι μυστήριο πέπλο που καλύπτει τους πόλους της γης

Μια από τις ομορφότερες παραστάσεις τους πλανήτη μας δίνονται στον βόρειο και νότιο πόλο, ο λόγος για το πολικό σέλας. Μια παράσταση που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν. Τι είναι όμως και πως δημιουργείτε;

Τι είναι το πολικό σέλας (Aurora);

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους της γης. Εάν βρίσκεστε κοντά στον Βόρειο Πόλο, ονομάζεται aurora borealis ή βόρεια φώτα. Αν παλι βρίσκεστε κοντά στο Νότιο Πόλο, ονομάζεται aurora australis ή νότια φώτα.

Παρόλο που το σέλας εμφανίζεται καλύτερα τη νύχτα, στην πραγματικότητα προκαλείται από τον Ήλιο. Ο Ήλιος μας στέλνει περισσότερα πέρα από τη θερμότητα και το φως. Στέλνει πολύ περισσότερη ενέργεια. Το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη, μας προστατεύει από το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και των σωματιδίων και δεν τα παρατηρούμε καν.

Αλλά ο Ήλιος δεν στέλνει την ίδια ποσότητα ενέργειας όλη την ώρα. Υπάρχει μια συνεχής ροή ηλιακού ανέμου και υπάρχουν επίσης και ηλιακές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια ενός είδους ηλιακής καταιγίδας που ονομάζεται στεφανιαία μαζική εκτόξευση, εκρήγνυται μια τεράστια φυσαλίδα ηλεκτρικού αερίου που μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα με υψηλές ταχύτητες. Όταν η καταιγίδα αυτή έρχεται προς την γη, μερικά από τα ενεργειακά και μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν κάτω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της έτσι κατευθύνονται στους βόρειους και νότιους πόλους της ατμόσφαιρας.

Εκεί, τα σωματίδια αλληλοεπιδρούν με αέρια της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να μας χαρίζει εντυπωσιακές επιδείξεις φωτός στον ουρανό. Το οξυγόνο εκπέμπει πράσινο και κόκκινο φως. Το άζωτο μπλε και μοβ. Και ιδού!

Συμβαίνει και σε άλλους πλανήτες;

Ναι! Το σέλας δεν είναι απλώς κάτι που συμβαίνει στη Γη. Εάν ένας πλανήτης έχει ατμόσφαιρα και μαγνητικό πεδίο, πιθανότατα έχει και σέλας. Δείτε εικόνες στον Δία και τον Κρόνο.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x