Τι είναι τελικά η ισημερία και ποτέ συμβαίνει;

Δύο φορές το χρόνο, η μέρα και η νύχτα έχουν το ίδιο μήκος τόσο στο Νότιο όσο και στο Βόρειο Ημισφαίριο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ισημερία, το οποίο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “aequus” (ίσο) και “nox” (νύχτα).

Τι προκαλεί μια ισημερία;

Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, σε κλίση περίπου 23,5 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας λαμβάνουν περισσότερο ή λιγότερο από την ακτινοβολία του ήλιου σε διάφορες περιόδους του έτους, ανάλογα με τη θέση του πλανήτη μας στην τροχιά του.

Για όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ο ήλιος ανατέλλει στην Ανατολή και δύει στη Δύση. Ωστόσο, ο ήλιος φαίνεται επίσης να κινείται βόρεια για το μισό του έτους και νότια για το άλλο μισό, ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Γύρω στον Ιούλιο, το Βόρειο Ημισφαίριο βιώνει μεγαλύτερες περιόδους φωτός της ημέρας ενώ το Νότιο Ημισφαίριο βλέπει μικρότερες περιόδους φωτός. Και, περίπου τον Δεκέμβριο, ισχύει το αντίθετο, με περισσότερες ώρες ημέρας στο Νότιο Ημισφαίριο και λιγότερες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Αλλά δύο φορές το χρόνο – τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο – η κλίση του πλανήτη μας ευθυγραμμίζεται με την τροχιά του γύρω από τον ήλιο και η Γη δεν φαίνεται να εχει κλίση σε σχέση με τον ήλιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Αυτή τη στιγμή του χρόνου, ο ήλιος κάθεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό και τα δύο ημισφαίρια έχουν τις ίδιες ώρες ημέρας και νύχτας. Σε αυτές τις στιγμές, η γραμμή που χωρίζει τη νύχτα και τη μέρα, που ονομάζεται τερματιστής, “γκρίζα γραμμή” ή “ζώνη λυκόφωτος”, διαιρεί τη Γη και διασχίζει τους βόρειους και νότιους πόλους.

Ωστόσο, η ημέρα και η νύχτα δεν είναι ακόμα ακριβώς ίσες κατά τη διάρκεια της ισημερίας, σύμφωνα με το EarthSky, αν και είναι πολύ κοντά.

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, η Γη παίρνει μερικά λεπτά φωτός περισσότερο από το σκοτάδι. Συμβαίνει επειδή η ανατολή του ηλίου επέρχεται όταν η κόψη του ήλιου έχει άκρη πάνω από τον ορίζοντα και το ηλιοβασίλεμα ορίζεται ως η στιγμή που η άλλη άκρη του ήλιου εξαφανίζεται κάτω από τον ορίζοντα. Και επειδή ο ήλιος είναι δίσκος και όχι πηγή φωτός, η Γη βλέπει μόνο λίγα λεπτά επιπλέον φωτός (αντί για σκοτάδι) κατά τη διάρκεια μιας ισημερίας. Επίσης, η ατμόσφαιρα διαθλά το φως του ήλιου και συνεχίζει να ταξιδεύει στη Γη για σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και αφού ο ήλιος έχει βυθιστεί κάτω από τον ορίζοντα.

“Στην ισημερία και για αρκετές ημέρες πριν και μετά αυτήν, η διάρκεια της ημέρας θα κυμαίνεται από περίπου 12 ώρες και 6 μισή λεπτά στον ισημερινό, έως 12 ώρες και 8 λεπτά σε 30 μοίρες γεωγραφικό πλάτος, έως 12 ώρες και 16 λεπτά σε 60 μοίρες γεωγραφικό πλάτος,” σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού των ΗΠΑ.

Το Equilux (“ίσο φως”), από την άλλη πλευρά, είναι ο όρος όταν η μέρα και η νύχτα είναι ακριβώς ίσες. Και, λόγω του τρόπου με τον οποίο ορίζονται η ανατολή και η δύση του ηλίου, η ισορροπία συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από την εαρινή ισημερία και μερικές ημέρες μετά την φθινοπωρινή ισημερία, σύμφωνα με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πότε συμβαίνουν οι ισημερίες;

Οι ισημερίες δεν συμβαίνουν απαραίτητα την ίδια ημέρα κάθε χρόνο, αλλά συμβαίνουν γύρω ή στις 20 Μαρτίου και στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αυτές οι ημερομηνίες μεταβάλλονται διότι η Γη δεν εχει ακριβώς 365 ημέρες. Υπάρχει ένα επιπλέον τέταρτο της ημέρας (6 ώρες) που συσσωρεύεται κάθε χρόνο, προκαλώντας την αλλαγή της ημερομηνίας της ισημερίας. Ο προσανατολισμός του πλανήτη προς τον ήλιο αλλάζει επίσης συνεχώς, τροποποιώντας το χρονοδιάγραμμα της ισημερίας.

Οι ισημερίες σηματοδοτούν την αστρονομική αρχή της άνοιξης ή του φθινοπώρου, ανάλογα με το ημισφαίριο. Ωστόσο, η μετεωρολογική αρχή αυτών των εποχών είναι η 1η Μαρτίου και η 1η Σεπτεμβρίου.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η ισημερία του Μαρτίου ανακοινώνει την αρχή της άνοιξης, και αναφέρεται ως η άνοιξη ή η εαρινή ισημερία (η λέξη προέρχεται από τον λατινικό όρο «ver» για την άνοιξη). Ταυτόχρονα, το Νότιο Ημισφαίριο μετατρέπεται σε φθινόπωρο. Το αντίστροφο ισχύει τον Σεπτέμβριο, όταν το βόρειο μισό του πλανήτη κατεβαίνει στους ψυχρότερους μήνες του φθινοπώρου και το νότιο μισό μπαίνει την άνοιξη.

Η Γη δεν είναι η μόνη που βιώνει ισημερία. Στην πραγματικότητα, κάθε πλανήτης στο ηλιακό σύστημα τους έχει, όταν η τροχιά και η κλίση του πλανήτη σε σχέση με τον ήλιο έχουν ως αποτέλεσμα και στα δύο ημισφαίρια να λαμβάνουν περίπου ίσες ποσότητες φωτός.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x