Τρομερές εικόνες από την έκρηξη ισλανδικού ηφαιστείου (Βίντεο)

Το ηφαίστειο Fagradalsfjall της Ισλανδίας ξέσπασε για πρώτη φορά μετα από 800 χρόνια την Παρασκευή 19 Μαρτίου, δίνοντας στον τοπικό φωτογράφο Bjorn Steinbekk την ευκαιρία να συλλάβει μερικά μαγευτικά πλάνα με την βοήθεια ενός drone. Το απίστευτο βίντεο “πιάνει” ακόμη και μια στιγμή έκρηξης λάβας που εκτοξεύεται από μια ρωγμή σε μια κοιλάδα στη χερσόνησο Reykjanes, κοντά στη νότια ακτή του νησιού.

Η έκρηξη έλαβε χώρα στο ηφαιστειακό σύστημα Krysuvik, το οποίο δεν διαθέτει κεντρικό ηφαίστειο και είναι αδρανές για αιώνες. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (ΙΜΓ), το οποίο συνέχισε να παρακολουθεί την έκρηξη τις τελευταίες ημέρες.

Στην τελευταία ενημέρωσή του, ο ΙΜΓ περιγράφει τη σεισμική δραστηριότητα ως «δευτερεύουσα», προσθέτοντας ότι «η έκρηξη θα μειωθεί σταδιακά και θα τελειώσει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες». Αν και βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, η αναδυόμενη λάβα δεν θεωρείται κίνδυνος για τον τοπικό πληθυσμό.

«Η ρύπανση του φυσικού αερίου από τα ηφαίστεια δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία και την υγεία των κατοίκων στη χερσόνησο του Ρέικιανες και στην πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες», εξηγεί ο ΙΜΓ.

Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, το ηφαιστειακό σύστημα ξύπνησε με έκρηξη στις 24 Φεβρουαρίου, όταν σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,7 ρίχτερ. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν περίπου 50.000 μικρότεροι σεισμοί τις επόμενες εβδομάδες, υποδεικνύοντας ότι επερχόταν μια έκρηξη.

Τα γεγονότα αυτού του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν ήταν, ως εκ τούτου, έκπληξη για τους ντόπιους, οι οποίοι περίμεναν κάποια μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες.

Το 2010, το ηφαίστειο Eyjafjallajökull ξέσπασε με εντυπωσιακό τρόπο, στέλνοντας ένα κολοσσιαίο σύννεφο τέφρας στην ατμόσφαιρα και γειώνοντας όλη την εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή για περισσότερο από μία εβδομάδα. Ευτυχώς, η έκρηξη του Fagradalsfjall αυτού του Σαββατοκύριακου αποδείχθηκε πολύ λιγότερο σοβαρή και αναφέρεται ότι υποχωρεί καθώς η ροή λάβας επιβραδύνεται.

Ωστόσο, αυτό δεν κάνει την έκρηξη να είναι λιγότερο θεαματική, όπως δείχνει το βίντεο του Steinbekk. Έχει επίσης δημιουργηθεί μια ζωντανή ροή της έκρηξης, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καθώς αργά κατεβαίνει.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x