6 τρόποι που η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο μας

Η μουσική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, να επηρεάσει τη δημιουργικότητα και να συνδεθεί με τις αναμνήσεις που καθορίζουν ποιοι είμαστε. Η μουσική δεν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να ευημερήσουμε.

Μας επιτρέπει να επικοινωνούμε, να απομακρύνουμε το άγχος και να αξιοποιούμε νέους τρόπους σκέψης.

Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστείτε τουλάχιστον ένα από αυτά τα πράγματα τώρα, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο και ακούστε …

Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση για το πώς αυτή η μουσική σε έκανε να νιώσεις. Η μουσική εξακολουθεί να είναι λίγο μυστήρια, αλλά αυτό είναι που γνωρίζουν σίγουρα οι επιστήμονες είναι:

  1. Η εμπειρία του μουσικού ρίγους σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers In Neuroscience έδειξε ότι η εμπειρία του μουσικού ρίγους συνδέθηκε με αυξημένα κύματα θήτα (δραστηριότητα του εγκεφάλου που ακολουθεί τακτικές ταλαντώσεις) στον κογχομετωπιαίο φλοιό(=μία περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη γνωσιακή διαδικασία λήψης αποφάσεων/κέντρο ελέγχου παρορμήσεων).

Η μελέτη διεξήχθη σε 18 άτομα που (άκουσαν μουσικά ερεθίσματα) κατά μέσο όρο 16,9 φορές το καθένα κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Η ομάδα υποστήριξε ότι η αύξηση της ισχύος των κυμάτων θήτα ήταν ένα σήμα μιας ανταπόκρισης ανταμοιβής που συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του εγκεφάλου: η απελευθέρωση της ντοπαμίνης ήταν η απάντηση σε αυτή τη μουσική στιγμή που προκαλεί ρίγος. Το πρότυπο αυτό εντοπίσθηκε σε προηγούμενες μελέτες.

2. Τραγουδώντας μαζί με άλλους μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με τον κοινωνική σύνδεση και το άγχος

Μια μελέτη του 2015 στο Frontiers In Neuroscience διερεύνησε τα επίπεδα ορμονών σε ένα σύνολο τεσσάρων ατόμων που τραγουδούν τζαζ.

Κατά τη διάρκεια του αυτοσχεδιασμού και των προκαθορισμένων μαθημάτων τραγουδιού, οι επιστήμονες μετρούν τα επίπεδα της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την κοινωνική σύνδεση.

Μέτρησαν επίσης την αδρενοκορτικοτρόπο ορμόνη(ACTH), μια ορμόνη που εμπλέκεται στην παραγωγή κορτιζόλης, που με τη σειρά της είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του στρες. Τα επίπεδα ACTH ήταν σημαντικά χαμηλότερα μετά από ομαδικά μαθήματα τραγουδιού τόσο για αυτοσχεδιασμένα όσο και για μη αυτοσχεδιασμένα τραγούδια.

Τα επίπεδα οξυτοκίνης μειώθηκαν όταν οι άνθρωποι τραγουδούσαν μαζί σε συγκεκριμένες συνθήκες. Από την άλλη τα επίπεδα αυξήθηκαν όταν αυτοσχεδίαζαν όλοι μαζί.

3. Η χαρούμενη μουσική μπορεί να τονώσει τη «διαφορετική δημιουργικότητα»

Μια μελέτη του 2017 στο PLOS One διαπίστωσε ότι 155 συμμετέχοντες (122 γυναίκες), είχαν καλύτερη απόδοση σε δοκιμές διαφορετικής δημιουργικότητας όταν έπαιζε χαρούμενη μουσική αλλά όχι άλλοι τύποι μουσικής όπως γαλήνια ή λυπημένη.

Η διαφορετική δημιουργικότητα είναι ο τύπος δημιουργικότητας που επιτρέπει στους ανθρώπους να βρουν περισσότερες από μία λύσεις σε ένα πρόβλημα. Σε αυτήν τη μελέτη, η ομάδα ζήτησε από τους ανθρώπους να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερες χρήσεις για ένα τούβλο για να μετρήσουν αυτόν τον τύπο δημιουργικότητας. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση αυτού του τύπου δημιουργικότητας, που προσφέρεται για την επίλυση προβλημάτων.

«Ωστόσο, όταν κολλάμε σε μια ρουτίνα, μπορεί να είναι χρήσιμο, αντί να σκάβουμε βαθύτερα, να σκάβουμε αλλού», εξήγησαν οι επιστήμονες.

4.Ωστόσο, η μουσική μπορεί να περιορίσει έναν άλλο τύπο δημιουργικότητας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο Journal of Applied Psychology, η μουσική μπορεί επίσης να «επηρεάσει σημαντικά» τη λεκτική δημιουργικότητα.

Η λεκτική δημιουργικότητα μετρήθηκε σε μια εργασία συσχέτισης λέξεων και σε αυτήν συμμετείχαν τριάντα άτομα. Η μουσική χωρίς στίχους, γνωστούς στίχους και άγνωστους στίχους μείωσε σημαντικά την απόδοση σε αυτές τις εργασίες.

5. Η μουσική μπορεί επίσης να είναι ικανοποιητική γιατί εκπληρώνει την επιθυμία μας να μάθουμε

Μια μελέτη του Νοεμβρίου 2019 στο Journal of Neuroscience διαπίστωσε ότι, σε δύο πειράματα, οι άνθρωποι προτίμησαν τραγούδια «ενδιάμεσης πολυπλοκότητας». Αυτά τα τραγούδια εξισορροπούν εκπληκτικές ανατροπές με προβλέψιμα αποτελέσματα. Αυτή η μουσική αποτελεί μια διαχειρίσιμη πρόκληση.

Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτήν την πρόκληση. Όταν προβλέπουμε με επιτυχία, μπορεί να προκληθεί απελευθέρωση ντοπαμίνης. Αυτή η έκδοση μπορεί να μας παρακινήσει να μάθουμε ξανά.

6. Η μουσική μπορεί να συνδεθεί με αναμνήσεις που μας καθορίζουν

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Quarterly Journal of Experimental Psychology ανέλυσε τα τραγούδια που οι διασημότητες είπαν ότι θα έφερναν μαζί τους σε ένα έρημο νησί. Τα δεδομένα αυτά τα συλλέχθηκαν από το Desert Island Discs του BBC Radio 4. Τα μισά από τα τραγούδια που επέλεξαν οι 80 καλεσμένοι ήταν τραγούδια που συνδέονται με σημαντικές αναμνήσεις τους όταν ήταν ηλικίας ήταν μεταξύ 10 και 19 ετών ή μεταξύ 20 και 29 ετών.

Οι αναμνήσεις από εφήβους ή πρώιμους ενήλικες είναι «δυσανάλογα διαθέσιμες» σε μεγάλη ηλικία, σημειώνουν οι συγγραφείς. Άλλοι ερευνητές το αποκαλούν «ανάμνηση μνήμης» που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών ενηλικίωσης και εφηβείας, ο εγκέφαλος παίρνει περισσότερα στιγμιότυπα μνήμης σε σύγκριση με άλλες περιόδους.

«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μουσική συνδέεται εγγενώς με αυτές τις πολύ σημαντικές αναμνήσεις», λέει η Catherine Loveday, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x